Yhdistys
Suomen lasten- ja nuorisopsykoterapiayhdistys ry
Suomen lasten- ja nuorisopsykoterapiayhdistys ry on vuonna 1976 perustettu psykoterapiayhdistys, jonka tarkoitus on edistää yleistä tietoisuutta psykoanalyyttisesta lasten- ja nuorisopsykoterapiasta ja kehittää sen toimintaedellytyksiä Suomessa. Yhdistys toimii psykoanalyyttista psykoterapiaa harjoittavien lasten- ja nuorisopsykoterapeuttien jäsenyhteisönä. Yhdistys seuraa alan kehitystä ja lainsäädäntöä, sekä pyrkii asiantuntemuksellaan ja kannanotoillaan vaikuttamaan lasten- ja nuorisopsykoterapiaa koskeviin asioihin. Jäseniä yhdistyksessä on noin 200.
Yhdistyksen jäseneksi voivat hakea lasten tai nuorten psykoanalyyttisen psykoterapiakoulutuksen suorittaneet psykoterapeutit tai sellaiseksi opiskelevat. Jäsenyyttä haetaan vapaamuotoisella hakemuksella, josta käyvät ilmi koulutus- ja työkokemustiedot. Hakemuksen voi lähettää sähköpostilla jäsenvastaavalle: riitta.karhu-toropainen@lastenjanuortenpsykoterapia.fi.
Yhdistys järjestää vuosittain seminaarin lasten- ja nuorisopsykoterapian ajankohtaisista aiheista. Kouluttajina ovat tunnetut asiantuntijat, viime vuosina luennoimassa ovat käyneet Tavistock-klinikalta esimerkiksi Graham Music, Ricky Emanuel, Monica Lanyado ja Jeanne Magagna.
Yhdistys tekee yhteistyötä vastaavien suomalaisten ja ulkomaisten järjestöjen ja alan muiden toimijoiden kanssa. Yhdistys on EFPP:n (European Federation for Psychoanalytic Psychotherapy) jäsenyhdistys ja tekee sen kanssa tiivistä yhteistyötä. Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu puheenjohtaja ja 5-7 varsinaista jäsentä.
Yhdistyksen jäsenet pääsevät edullisemmin vuotuisille koulutuspäiville ja ovat tervetulleita myös jäseniltoihin, joita pidetään pari kertaa vuodessa. Ylläpidämme nettisivuillamme www.lastenjanuortenpsykoterapia.fi myös terapeuttiluetteloa, johon voi halutessaan saada omat tietonsa. Jäsenmaksu on tällä hetkellä 40€ vuodessa.
Yhdistyksen tietoja
Yhdistyksen virallinen nimi on Suomen lasten- ja nuorisopsykoterapiayhdistys
– Föreningen för barn- och ungdomspsykoterapi i Finland ry.
Yhteisötunnus: 1106301-5
Lataa yhdistyksen säännöt pdf-muodossa tästä
Yhdistyksen kunniajäsenet:
Terttu Arajärvi, Liisa Harlin-Ljungberg, Marja Schulman ja Tuomo Tikkanen.
Yhdistyksen jäsenten tietojen ajan tasalla pitäminen/päivittäminen jäsenrekisterissä, sähköpostilistalla ja terapeuttiluettelossa
Jäsenpostin ym. tiedon saanti voi onnistua vain ajantasaisilla tiedoilla yhdistyksen jäsenrekisterissä ja sähköpostilistalla. Jos et ole saanut sähköpostia pitkään aikaan, tarkista ovatko tietosi meillä ajantasalla. Myös terapeuttiluettelon tiedot pysyvät ajan tasalla vain jäsenen oman aktiivisuuden varassa. Muutokset tiedoissa ilmoitetaan seuraaviin osoitteisiin:
Jäsenyyden hakeminen ja tiedot jäsenrekisteriin:
tiedustelut ja vapaamuotoinen hakemus jäsenyyttä haettaessa, nimen, postiosoitteen ja puhelinnumeron muutokset
riitta.karhu-toropainen@lastenjanuortenpsykoterapia.fi
Tiedot sähköpostilistalle:
sähköpostiosoitteen muutokset
riitta.karhu-toropainen@lastenjanuortenpsykoterapia.fi
Tiedot terapeuttiluetteloon:
muutokset ja yhteydenotot uusien tietojen ilmoittamiseksi riitta.karhu-toropainen@lastenjanuortenpsykoterapia.fi
Hallitus 2024
Sirkku Saini
Puheenjohtaja
Pia Viitanen
varapuheenjohtaja
Esa Pursiainen
kokoussihteeri ja arkistointi
Tiina Aaltonen
nettivastaava
Henna Suopanki-Virtanen
tiedottaja
Riitta Karhu-Toropainen
jäsenvastaava
Eija Sinervä
yleiset asiat
Jäsenyyden hakeminen ja tiedot jäsenrekisteriin:
Jäsenedut
- Alennus yhdistyksen koulutuspäiville
- Nimi terapeuttiluetteloon
- Osallistuminen jäseniltoihin maksuton
- Yhdistyksen virkistytoiminta ja kollegoiden tapaaminen
- (todennäköisesti lisäksi oikeus digilehteen, mutta siitä emme saaneet vielä vastausta)
Katsaus menneeseen
Suomen lasten- ja nuorisopsykoterapiayhdistys (SLNPY) on perustettu v. 1977
Suomen lasten ja nuorisopsykoterapiayhdistyksen vaiheista: Suomen ensimmäinen lastenpsykoterapeuttikoulutus alkaa yhteistyössä
Vuonna 1976 ryhmä Suomen psykoanalyyttisen yhdistyksen ja Therapeia-säätiön jäseniä perusti Suomen lasten- ja nuorisopsykoterapeuttisen yhdistyksen, jonka toiminnan päätavoite oli aloittaa lasten- ja nuorisopsykoterapeuttikoulutus – ensimmäistä kertaa Suomessa. Ensimmäinen koulutusryhmä alkoi kolmivuotisen koulutuksensa 1978. Vuoteen 1987 mennessä valmistui yhteensä 32 lasten ja – nuortenpsykoterapeuttia. Therapeia-säätiössä on lastenpsykoterapeutteja, jotka ovat käyneet ensin kyseisen koulutuksen ja sen jälkeen myöhemmin valmistuneet psykoanalyytikoiksi. Yhdistyksen perustajajäseniä ja ensimmäisiä kouluttajia olivat Leena-Maija Jokipaltio, Terttu Arajärvi, Pirkko Siltala, Gunvor Vuoristo, Kyllikki Lyytikäinen, Hilkka Valtonen, Seija Jokipaltio, Senja Suhonen, Helvi Osanen, Leena Lähdeoja, Esko Varilo ja Soili Haaramo. Suomessa ei tuohon aikaan ollut lapsianalyytikkokoulutusta. He ovat kaikki aikuispsykoanalyytikoita, jotka päivätöissään olivat kartuttaneet kokemusta lasten hoidoista.
Antoisa kahden koulutusorganisaation kouluttajien välinen yhteistyö jatkui kymmenisen vuotta. Mutta sitten – ehkä kansainvälisistä koulutuspoliittisista seikoista johtuen- Suomen psykoanalyyttisen yhdistyksen psykoanalyytikot vetäytyivät yhteistyöstä. Tämä johti yhdistyksen koulutustoiminnan yllätykselliseen päättymiseen. Yhdistyksen toiminta lamaantui joksikin aikaa, ainoastaan jäseniltoja pyrittiin järjestämään.
Yhdistyksen myöhemmistä vaiheista
Joitakin vuosia myöhemmin yhdistyksen toiminta alkoi vähitellen aktivoitua. Uusi sukupolvi lastenpsykoterapeutteja nosti yhdistyksen jaloilleen, mutta jäsenmäärä pysyi vielä pienenä. Yhdistyksen johtokunta puheenjohtajansa lastenpsykiatri Eeva Huikon aloitteesta päätti järjestää ensi kertaa kaksipäiväiset koulutuspäivät, joiden vieraileva luennoitsija oli kansainväisesti tunnettu huippukouluttaja Lontoosta. (Marja Schulman kutsuttiin mukaan suunnittelutyöhön. Eeva Huikko oli valmistunut Therapeia-säätiön ensimmäisestä VET-lastenpsykoterapeuttikoulutuksesta 1996). Anne Alvarez- Live Company-kirjan kirjoittajana tunnettu Tavistock- klinikan lastenpsykoterapeuttikouluttaja jätti unohtumattoman kokemuksen suomalaisille
kuulijoilleen. Yhdistys sai tarvitsemaansa elinvoimaa ja nostetta ja taloudellinen tilanne kohentui.
Yhdistyksen seuraavat puheenjohtajat Jari Sinkkonen ja Marja Schulman jatkoivat tätä vuosittaista perinnettä. Marja Schulmanilla on hyvät yhteydet Tavistock klinikkaan siellä saamansa koulutuksen ansiosta. Margaret Hunter, Elisabet Cleve (Ericastiftelsen), Linda Mayes (Yale University USA), Margaret ja Michael Rustin, Monica Lanyado, Jeanne Magagna sekä Louise ja Ricky Emanuel ovat koulutuspäivien luennoitsijoina tuoneet syvällistä osaamistaan suomalaiselle yleisölle.
Yhdistyksen 25-, 30-, 35- ja 40-vuotistaipaleen kunniaksi on järjestetty juhlat vuosina 2001- 2016. Marraskuussa 2011 juhlittiin 35- vuotista toimintaa. Tilaisuuteen oli kutsuttu jäsenten ohella myös yhdistyksen edellä mainittuja perustajajäseniä ja entiset puheenjohtajat. Terttu Arajärvi oli yhdistyksen kunniapuheenjohtaja. 40-vuotisjuhlat pidettiin Ekbergin juhlahuoneistossa Bulevardilla 22.4.2016. 45-vuotisjuhlat jäivät pandemian vuoksi väliin. Yhdistyksen jäsenmäärä on kasvanut valtavasti sen alkuajoista mm. monipuolisen ja korkeatasoisen koulutustoiminnan ansiosta.
Puheenjohtajina ovat toimineet
Esko Varilo 1977 -1981
Terttu Arajärvi (1922-2014) 1982-1986
Anita Ojanen (nyk. Raemäki) 1987 -1993
Marketta Meretoja (nyk. Suoja- Sjöblom) 1994 -1999
Eeva Huikko 2000 -2003
Jari Sinkkonen 2004 -2008
Marja Schulman 2009 -2016
Salli Alanko 2017- 3.5.2017
Jaana Tomma 13.9.2017 alkaen –
Koulutuspäivät vuosina 1996-2019
4.-5. 10 2019: Laiminlyönnin ja trauman vaikutus kehitykseen, neurobiologian, psykoanalyysin ja kiintymyssuhdeteorian näkökulma.
Neglect and Trauma- Impact on the development through the lens of neurobiology, psychoanalysis and attachment theory. Graham Music & Ricky Emanuel. Lontoo.
5.-6.10 2018 Tunne-elämän ulottuvuuksia. Jeanne Magagna. koulutuspäivät jouduttiin perumaan luennoitsijan sairastumisen vuoksi
6.-7.2017: Epätoivon muuntuminen toivoksi. Hope and Despair, Monica Lanyardo. Lontoo
7.–8.10.2016 Aikuinen mielenmaailma ja sen lapsuudenaikaiset juuret
Mikä on ensisijaista lapsen ja nuoren ihmissuhteiden ja tunne-elämän
kehityksessä? Kouluttajana lasten- ja nuorisopsykoterapeutti Graham Music, Lontoo Tavistock ja Portman klinikka
* 22.4.2016 Suomen lasten- ja nuorisopsykoterapiayhdistys 40-vuotisjuhlaseminaari . Juhlaesitelmä: Leikki, luovuus ja kulttuuri lapsen elämässä. Jari Sinkkonen, LT dosentti, lasten – ja nuorisopsykoterapeutti.
9.–10.10.2015 Vanhempi – pikkulapsi psykoterapia ja sen merkitys lasten- ja nuoriso psykoterapeuteille. Kouluttajana lapsianalyytikko, lasten- ja nuortenpsykoterapeutti, vanhempi-pikkulapsipsykoterapeutti (infant-parent psychotherapist)
Tessa Baradon, Lontoo, Anna Freud Centre and School of Human and
Community Development, University of Witwatersrand, South Africa
10.–11.10.2014 Varhaisten vuosien psyykkinen kehitys
Kouluttajana lasten- ja nuorisopsykoterapeutti (Tavistock klinikka), psykoanalyytikko Margot Waddell, Lontoo
11.-12.10.2013 Ajatteleva Sydän – kokonaisvaltaisesta läsnä olemisesta – The Thinking Heart Psykoterapeuttisen työskentelyn suhteuttaminen lapsen psyykkiseen häiriötasoon Kouluttajana lasten- ja nuorisopsykoterapeutti Anne Alvarez, Lontoo.
5.–6.10.2012 Sanojen tuolla puolen: sanaton kommunikointi ja sen havainnointi väylänä ymmärrykseen. Kouluttajana Jeanne Magagna, (Ph.D) Lontoosta. Tavistock –klinikka, lasten, nuorten ja aikuisten psykoterapeutti sekä perheterapeutti.
7.- 8.10.2011 Kohti muutosta: havainnoinnin, reflektion ja sisällyttämisen merkitys kliinisessä työssä lasten kanssa. Kouluttajina Louise ja Ricky Emanuel Lontoosta. He ovat valmistuneet Tavistock klinikasta lasten- ja nuortenpsykoterapeuteiksi
*18.11.2011 SLNPY:N 35vuotisjuhlat. Juhlapuhuja prof Jukka Aaltonen: Sisäisen tarinan kiertokulku ja sadut.
8.-9.10.2010 Leikillisyys ja pohtiva läsnäolo traumatisoituneiden lasten ja nuorten psykoterapiassa – transitionaalikokemukset muutosten edistäjinä. Kouluttajana Monica Lanyado Lontoosta Tavistock klinikasta valmistunut lasten- ja nuortenpsykoterapeutti
- – 25.4.2009 Kouluttajat: Margaret Rustin ja prof. Michael Rustin
Child and Family Department, Tavistock Clinic, London
25.-26.1.2008 Psychotherapy for young people in care. Kouluttaja lastenpsykoterapeutti (Tavistock klinikka) Margaret Hunter-Smallbone, Lontoo & St Albans. Iso-Britannia
26.-27.1.2007 Child dependent and independent at the same time. Kouluttaja prof. psykoanalyytikko Kai von Klitzing. Leipzigin yliopisto. Saksa.
3.-4.2.2006 The Crucial role of early life experience. Kouluttaja: professori, psykoanalyytikko Linda Mayes, Yale Child Study Center, USA.
*15.11. 2006 Suomen lasten- ja nuorisopsykoterapiayhdistys 30- vuotisjuhlaseminaari. Juhlaesitelmä Lapsen psykoterapian perinteitä ja tulevaisuudennäkymiä. Ylilääkäri, psykoterapeutti Sari Granström, Erica-stiftelsen, Tukholma.
21.-22.1.2005 Psychotherapy for children with special needs. Kouluttaja psykologi, psykoterapeutti Elisabet Cleve, Erica-institutet, Tukholma, Ruotsi.
16.-17.1.2004 Levels of interpretation, levels of Pathology , Child & Adolescent psychotherapist, Anne Alvarez , Tavistock Clinic, London.
21.10.2002 Mistä tulen, minne menen? Ulkomailta adoptoinut lapset. Kouluttajina Jari Sinkkonen ja prof Raija-Leena Punamäki.
*23.11.2001 SLNPY:N 25-vuotisseminaari. puh. johtaja Eeva Huikko
21.10.2000 Pahan pauloissa – nuorten tuhoavuus ja saatananpalvonta kouluttajina Matti Brummer & al.
16.10.1999 Koulutuspäivä. Tietokonepeleistä kouluttajina Jari Sinkkonen ja Jyrki Kasvi
6.9.1997 Koulutuspäivä Väkivalta lapsen kasvuympäristössä kouluttajina Helvi Osanen, Matti Brummer, Kaarina Lehtonen & Tuomo Tikkanen
20.4.1996 Seksuaalisesti hyväksikäytettyjen lasten hoito kouluttajina Esko Varilo, Ritva Lintu, Matti Riekkola ja Leena Linna
Oman historian tuntemisen merkityksellisyydestä
Historiaa tulee tuntea siksi, ettei tekisi samoja virheitä kuin edeltäjä ja -jos ei tiedä, mistä tulee, eksyy. Marja Schulman kokosi meille yhdistyksen historiikkia 40- vuotisjuhlapuheeseensa ja yhdessä yhdistyksen monivuotisen sihteerin Tarja Färkkilän kanssa yhsityiskohtaista tietoa koulutuspäivistä ja puheenjohtajista.
Marjan ajatuksena on historiasta ja menneistä virheistä oppiminen ja juhlapuheessaan hän siteerasi Bionin ajatuksia hänen vaimonsa kirjoittamana: Humaanin ihmisen/terapeutin ominaisuuksiin kuuluu kärsivällisyys, pidättyvyys, uteliaisuus, kiinnostus ja kyky myötätuntoiseen toisesta välittämiseen. Jos emme pysty kommunikoimaan tämän hetken ihmisten/kollegojen kanssa, emme toden näköisesti pysty siihen heidän seuraajiensakaan kanssa. Jos tämä kommunikointi ei onnistu, tuleva psykoanalyysin kehitys on vaarassa ja sen tähän asti tekemät oivallukset ja löydöt voidaan menettää. On tärkeää ettemme keskity puhumaan yksityiskohtaisista peloista ja toiveista, vaan meidän tulisi nauttia haasteiden kohtaamisesta ja saamistamme tyydytyksen lähteistä.
Bion toivoi, että työmme tarjoaisi meille positiivista innostusta ajattelemaan, miten onnistuisimme lisäämään ymmärrystä ihmisen , lapsen mieleen, psyykeen. Vihamielisyys on väistämätön osa työtämme, mutta eri instituutioiden väliset kilpailu ja riita-asetelmat on surullista arvokkaan ajan hukkaa.
Tähän aikaan liittyvä kiireellisyys, teknologian kaikenlainen lisääntyminen lisää puhetta ja meteliä, minkä vuoksi tulee yhä vaikeammaksi kuulla mitä ajattelemme. Vaikka aikaa säästäviä laitteita keksitään jatkuvasti, niin vapaata aikaa tuntuu riittävän yhä vähemmän, aikaa unelmointiin ( reverie) ja luovuuteen, henkisten akkujen lataamiseen ei jää aikaa joita tarvitaan luovuuteen ja kokemuksesta oppimiseen ja sen kääntämiseksi viisaudeksi. Meidän tulee olla mentaalisesti virkeitä, sinnikkäitä ja tutkiskelevia.